De toekomst van werken is hybride
Inmiddels werken we, gedwongen door de voortdurende coronacrisis, voornamelijk vanuit huis. Waar we eerder werden overspoeld met berichten over de positieve kanten van thuiswerken, is het intussen duidelijk dat er ook nadelen zitten aan 100% thuiswerken, zeker als we naar de lange termijn kijken.
Effecten langdurig thuiswerken
Uit onderzoek van PWC blijkt dat thuiswerken op korte termijn veel geld kan besparen, maar op langere termijn veel extra kosten met zich meebrengt. Voor bedrijven ligt de besparing op korte termijn voor de hand, zij kunnen besparen op kosten voor het huren van een pand en op reiskosten. Voor de hele samenleving levert het nog meer besparing op; minder files, minder ongelukken en minder CO2 uitstoot. Kijken we echter naar de lange termijn, dan ziet het er minder rooskleurig uit. Met een toename in het thuiswerken daalt de productiviteit en wordt er veel minder geïnnoveerd. De werkende mens heeft regelmatig live interactie nodig om tot nieuwe ideeën te komen. Online overleggen is hiervoor minder effectief. Ook zorgt het thuiswerken voor een afname in medewerkersbetrokkenheid en een toename van eenzaamheid. Dit kan op lange termijn leiden tot stress en burn-out klachten, waardoor langdurig verzuim op de loer ligt.
Daar tegenover staat dat veel werknemers door het thuiswerken een betere werk-privé balans ervaren. Ze houden meer tijd over door het wegvallen van reistijd en ervaren minder stress, omdat ze niet meer in de file staan.
Best of both worlds
Als we ons bewust blijven van de nadelen en gebruik maken van de voordelen, is de toekomst van werken een gezonde combinatie van beide. Het onderzoek van PWC geeft dan ook aan dat thuiswerken, om de negatieve effecten te minimaliseren, gemaximeerd zou moeten worden op 3 dagen per week. Dit zou betekenen dat we na corona ons werk anders gaan indelen. Dit vraagt van organisaties een andere invulling van het kantoor en de geboden faciliteiten. Want hoe gaat u om met medewerkers die na de coronacrisis weer een werkplek op kantoor nodig hebben, maar ook nog steeds een volledig ingerichte werkplek thuis willen hebben? Houdt u het huidige kantoor aan, ook al staat deze 50% van de tijd leeg en voert u alle apparatuur dubbel uit? Veel organisaties hebben bij aanvang van de coronacrisis apparatuur en meubilair van het eigen kantoor meegegeven aan de medewerkers om thuis de werkplek in te richten. Als deze bedrijven hybride gaan werken, vraagt dat om flexibele oplossingen voor het bieden van een veilige en complete werkplek; zowel thuis als op kantoor.
Hybride werkplekoplossing van COIN
COIN biedt organisaties altijd en overal een veilige en werkende werkplek. Met de hybride werkplekoplossingen van COIN kunt u direct besparen op kosten voor kantoorruimte, meubilair en ICT apparatuur, zonder dat u hoeft in te leveren op flexibiliteit en veiligheid. Onze fullservice flex offices dienen als flexibele schil die meegroeit met iedere behoefte aan werkruimte. Ook bieden we de Secure COIN Key; een zeer beveiligde thuiswerkoplossing voor thuis en onderweg die ook geschikt is voor Bring Your Own Device. Ideaal voor die organisaties die op zoek zijn naar een veilige, betaalbare en flexibele oplossing voor hybride werken.
Gaat uw organisatie hybride werken?
Is uw organisatie toe aan hybride werken? Heeft u vragen over hybride werken? Of heeft u behoefte aan advies of ondersteuning? Neem contact met ons op, wij helpen u graag.