Bedrijfsonderbreking, pandemie en cyber incidenten in top 3 van Allianz Risicobarometer 2021
Allianz voert jaarlijks onderzoek uit naar wereldwijde bedrijfsrisico’s. In januari verschenen de uitkomsten van alweer de 10e Allianz Risicobarometer. De top drie wordt dit jaar gevormd door Covid-19 gerelateerde risico’s: bedrijfsonderbreking, uitbraak van pandemieën en cyberincidenten. De uitkomsten van dit onderzoek moeten een wake-upcall zijn voor bedrijven en hun risk managers om rekening te houden met extreme scenario’s en zich daarop voor te bereiden.
Allianz Risicobarometer 2021
Met 41% staat bedrijfsonderbreking op nummer één als grootste risico voor bedrijven, op de tweede plaats met 40% staat een pandemie-uitbraak en cyberincidenten – met ook 40% – sluit de top drie af. Het onderzoek van Allianz Global Corporate & Specialty (AGCS) is een peiling onder 2.769 experts in 92 landen en gebieden. Ondervraagd worden CEO’s, risicomanagers en verzekeringsexperts.
“De Allianz Risicobarometer 2021 wordt duidelijk gedomineerd door het Covid-19-trio van risico’s. Bedrijfsonderbreking, pandemie-uitbraak en cyberincidenten zijn sterk met elkaar verbonden, wat de groeiende kwetsbaarheden van onze sterk geglobaliseerde, verbonden wereld aantoont”, zegt Joachim Müller, CEO van AGCS.
De pandemie-uitbraak als bedrijfsrisico heeft dit jaar de grootste sprong gemaakt. Waar dit risico vorig jaar nog op de 17e plek stond en vóór 2021 nooit hoger eindigde dan plek 16, staat dit risico nu op nummer 2. Een belangrijk teken dat dit risico duidelijk werd onderschat door bedrijven. De coronacrisis blijft een onmiddellijke bedreiging voor zowel individuele veiligheid als voor bedrijfscontinuïteit. Allianz waarschuwt bedrijven dan ook zich beter voor te bereiden op extreme scenario’s zoals een wereldwijde cloudstoring, mondiale cyberaanval of een nieuwe ziekte-uitbraak.
Thuiswerken maakt bedrijven kwetsbaarder
De groeiende afhankelijkheid van technologie maakt ons kwetsbaar voor onderbrekingen en daarmee de continuïteit van organisaties. Een groot deel van de Nederlanders werkt op dit moment thuis. In Nederland is thuiswerken op grote schaal mogelijk. We lopen niet voor niets voorop in de digitale revolutie, maar ook in Nederland is thuiswerken niet zonder risico. Cyberincidenten en thuiswerken gaan hand in hand. We zijn kwetsbaar voor criminele activiteiten. Cybercriminelen zien hun kans schoon om digitaal, via medewerkers die thuis werken in te breken bij bedrijven met enorme schade tot gevolg.
Business continuity helpt bedrijven te overleven
De impact van het coronavirus herinnert ons eraan dat risicobeheer en bedrijfscontinuïteit hoog op de agenda horen. Goede voorbereiding helpt bedrijven extreme gebeurtenissen te overleven. Hoewel de coronapandemie een stevige greep heeft op landen over de hele wereld, moeten we ons voorbereiden op vaker voorkomende extreme scenario’s, waaronder wereldwijde cyberaanvallen.
Voorbereiding op extreme scenario’s met een BCP
Een Business Continuity Plan (BCP) is een overzichtelijk document dat uw bedrijf de juiste handvatten geeft om snel te reageren op een calamiteit of incident en zo sterk mogelijk door de calamiteit heen te komen met zo min mogelijk gevolgschade. Het hebben van een gedegen plan en het treffen van de nodige voorbereidingen zorgt voor een veerkrachtige organisatie.
Business Impact Analyse
Met een Business Impact Analyse (BIA) wordt inzichtelijk gemaakt wat uw bedrijf minimaal nodig heeft om na een extreem scenario haar bedrijfsactiviteiten te kunnen continueren en zo de bedrijfskritische processen te kunnen borgen.
Wapen uw bedrijf tegen cyberincidenten
Ieder bedrijf heeft te maken met cyberrisico’s. Het maakt niet uit welke omvang het bedrijf heeft, elk bedrijf is interessant als doelwit. Zorg te allen tijde voor een degelijk IT security beleid, ook of juist voor mensen die (nu) thuis werken. De security risico’s bij bedrijven nemen toe door de toenemende afhankelijkheid van externe dienstverleners op het gebied van veilige verbindingen en veilig thuiswerken. Maar ook door toename in ransomware en phishing kunnen IT-systemen onveilig worden, vooral door uitstel van de installatie van beveiligingspatches.
COIN biedt de oplossing voor veilig thuiswerken
Hoe zorgt u ervoor dat thuiswerken net zo veilig is als bij u op kantoor? COIN introduceert de Secure COIN Key: een ultra veilige en betaalbare remote thuiswerkoplossing, waarmee uw medewerkers overal veilig aan het werk kunnen, thuis en onderweg en met ieder device. De Secure COIN Key is ontworpen voor dubbel gebruik; als reguliere thuiswerkoplossing en om te verbinden met de COIN recovery servers in geval van een calamiteit. Dit maakt het dé perfecte business continuity oplossing vanuit huis. En hebben uw medewerkers veelvuldig telefonisch klantcontact? De Secure COIN Key is volledig compatibel met iedere VOIP-oplossing en daarmee uitermate geschikt voor bedrijven die veel telefonisch klantcontact hebben. Alle aanwezige telefonie functionaliteiten zijn vanuit huis beschikbaar, zelfs voor het callcenter.
Neem contact op
Heeft u vragen? Neem contact met ons op. Wij helpen u graag!