Wat is de invloed van downtime op uw organisatie?
Recentelijk ondervonden we allemaal wat de impact van downtime kan zijn. Systemen waarvan gedacht werd dat het niet mogelijk was, gingen volledig onderuit. Het belang om te investeren in een disaster recovery plan is op dat moment een non-discussie.
Of de datastoring nu te maken heeft met een falend netwerk, een mogelijk virus, gerichte cyberaanval, stroomuitval of een menselijke fout. De impact kan enorme gevolgen hebben op de continuïteit van uw dienstverlening en organisatie. Waarom wachten op de calamiteit?
De kosten van IT-downtime
De kans dat uw organisatie te maken krijgt met downtime is klein, toch? De risico’s zijn te overzien. Of zijn de risico’s en bedreigingen voor uw organisatie echt en worden ze steeds geavanceerder. Wat als. Downtime is kostbaar! Kijk alleen eens naar het aantal getroffen medewerkers en de impact op hun productiviteit, de gemiddelde arbeidskosten per uur x het aantal uren downtime; de negatieve gevolgen naar de markt, uw leveranciers, de extra kosten van het aantrekken van expertise voor herstel, tijdelijke krachten voor invoer van data, huur van extra materiaal, compensaties voor contractbreuk of het herstel van uw aangetaste reputatie. Maak een zorgvuldige calculatie, voorkomen is beter dan genezen.
Tref voorbereidingen om downtime op te vangen
Stel een Disaster Recovery plan op
Er zijn nog altijd veel bedrijven die geen disaster recovery plan hebben opgesteld, waardoor ze niet in staat zijn zich te herstellen. Met alle gevolgen van dien. Breng risico’s, de impact en de Recovery Time Objective (RTO) in kaart. De tijd die nodig is voordat de IT-omgeving weer volledig functioneert. Neem naast de RTO ook de RPO mee. RPO staat Recovery Point Objective, de tijdseenheid waarbij bepaald wordt hoeveel data verloren is gegaan.
Hoe stelt u een DR plan op?
Allereerst is het van belang te bepalen wat het doel is van het DR plan en wat binnen en buiten de scope valt in relatie tot de brede business-strategie. Door het uitvoeren van een impact assessment kunt u bepalen welke applicaties en bedrijfsprocessen kritisch zijn voor uw dagelijkse bedrijfsvoering. Vervolgens kunt u de maximale downtime bepalen en zo de benodigde recovery doelen bepalen met daarbij behorende maatregelen en herstel. Download hier de praktische DRP-checklist.
Wie is uw partner in Business Continuity?
Een DR plan vraagt om externe expertise náást de expertise binnen uw organisatie: het vraagt om een gezamenlijke aanpak. Wie is uw partner daarin? Een plan is één, daadwerkelijk invullen is drie. Niet alleen de overeengekomen SLA’s, uptime-garanties, responsetijden en tarieven spelen een rol. Het daadwerkelijk testen van uw DR plan, intern of op een uitwijklocatie hoort hierbij.
Zero Downtime Backup of On demand recovery?
Het is mogelijk om uw IT-omgeving dubbel uit te voeren, volledig redundant waardoor downtime bijna niet mogelijk is. Dit is niet voor iedereen weggelegd. Op basis van de RTO en RPO is ook een zero downtime backup scenario mogelijk, waarbij een kopie van uw data elders wordt opgeslagen op een dedicated storage. Dit gaat razendsnel en kan als backup direct worden ingezet in geval van downtime. U kunt ook gebruik maken van on-demand recovery, waarbij u in geval van de maximale RTO op moment van downtime het herstel oppakt.
Test uw DR plan
Alle voorbereidingen zijn getroffen, deels intern en deels extern via een partner, afgestemd op uw Disaster Recovery plan. In de dagelijkse praktijk blijkt dat tijdens een disaster recovery test kleine onvolkomenheden worden geconstateerd, soms met grote gevolgen. Juist daarom is testen van uw DR plan essentieel, zo voorkomt u stagnatie of erger tijdens een calamiteit.
Heeft u naar aanleiding van dit artikel vragen, stem deze dan af met uw IT-partner of verantwoordelijke binnen uw organisatie. Natuurlijk mag u ook contact met ons opnemen, wij staan u graag te woord.